Винарија Попова Кула | Каде за Викенд

Винарија Попова Кула

Винарии

Винарската визба Попова Кула и лозовите насади се лоцирани на јужната падина на Велико Брдо, западно од прекрасното градче Демир Капија

Винарската визба Попова Кула и лозовите насади се лоцирани на јужната падина на Велико Брдо, западно од прекрасното градче Демир Капија  во близина на автопатот Е-75.

Најстарите археолошки пронајдоци докажуваат дека луѓето во овој реон одгледувале винова лоза и произведувале вино во 13 век п.н.е.

Винарска Визба Попова Кула е “greenfield”  инвестиција. Изградбата на винарската визба започнала на 08 Октомври 2004 и до празникот Богородица, 28 Август 2005 била подготвена за првата берба и обработка на првото грозје.

По завршувањето на првата фаза и целосниот производствен капаcитет, се чекало уште две години пред да отпочне со работа со вински туризам.

Во винската индустрија се истакнауваат некои сорти на грозје, како што се Шардоне и Кабернет Совињон, или Мерлот и Совињон Бланк, како резултат на нивните извонредни каректеристики.


Попова Кула, Демир Капија, Македонија

+389 (0)43 367 400 ; 076 432 640

Сите тагови