Кафани Archives | Каде за Викенд

Aroma-S Petacko Vodice

Ако сакате да си поминете убаво за викенд или на годишен одмор, Беловиште ве очекува! Има што да се види. Вистински рај и за љубители на планинскиот туризам и за оние кои преферираат песочни плажи.

Убаво изработениот пат ве носи до првата туристичка локација во селото, Црквата св. Петка. Тука се наоѓа извор на вода кој е прогласен за најчистиот извор во Р. Македонија. За водата од овој извор е познато дека е лековита за очи и луѓето уште од дамнешни времиња го посетувале.
Првиот објект (малата црква) е изграден 1997 година, а подоцна е изграден и базенот и поголемата црква. во близина се наоѓаат и четири угостителски објекта. Во состав на едниот работи и базен. Ако продолжите по патеката неизбежно е да го забележите првиот (и најмал) водопад Вражји Вир кој е најпосетен поради близината до селото, а ако најмите водич, тој ќе ве однесе до трите поголеми водопади кои се најголеми водопади на Балканот по висината на падот.
Затоа ве покануваме да дојдете. Беловиште ве очекува!

Гостилница Извор – Манастирец

Од пепелта на старата руинирана воденица е никнат ресторанот Извор кај селото Манастирец на петнаесетина километри од Македонски Брод. Стерната камен ладна вода од утробата на планината некогаш ги вртела воденичките камења и пченицата ја мелела во брашно. А денес просторот е облагороден и е прераснат во модерен угостителски објект низ кој течат изворите во прегратките на столетните дрвја на брегот на Треска. И зимата е мека, така што посетителите не се ретки во снежниот амбиент. Со многу гурмански специјалитети на семејството Цветаноски од селото Манастирец веќе десет години го надградува семејниот бизнис, во кој се вклучени сопругите на браќата Владо и Јане. Природата и трудољубивоста  се рецептот за постепениот растеж.

Етно ресторан Ранч

Место во кое можете да уживате во чист воздух, пријатен амбиент и вкусни специјалитети.
Етно ресторанот Ранч се наоѓа во општината Ранковце на патот што води кон Крива Паланка. Ресторанот е одалечен 40 км од Куманово, а 70 км од Скопје. При влегување во општината Ранковце се свртува лево по патот за селото Герман, од тука ресторанот е одалечен 4км.
Самиот ресторан се простира на површина од 7 хектари доволно простор за прошетка, рекреација и одмор.Освен ресторанот на оваа површина се простираат и соби за одмор, езеро, мини зоо и секако голем број стази за прошетка низ прекрасната недопрена природа.За да вашиот престој во ресторанот биде попријатен за најмалите има подготвено посебно катче во кое може да се играат и уживаат дружејќи се заедно.
Ресторанот Ранч може да го задоволи вкусот на секој гост, почнувајќи од љубителите на специјалитети од месо до оние кои уживаат во свежо подготвената риба.

Етно ресторан Мариово

Се смета дека славното славјано-македонското племе Мијаци, потекнува од некој древен царски или благороднички род.

Напојувани од бистрите води на православната христијанска вера, тие оставиле голем и траен белег на духовната култура на македонскиот народ, што, пак, силно се одразило и на материјалната култура. До ден денес надалеку се прикажува за посебно убавата мијачка архитектура, за уникатната аристократска мијачка носија, за раскошните народни мијачки обичаи… А тука е, секако, и традиционалната мијачка храна, препознатлива по гурманскиот префинет вкус.